Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

V područí organizovaného zločinu

Organizovaný zločin se projevuje různě. A také je různě chápan napříč různými zeměmi.
Pamatuji si svého času, když italská policie odhalila skupinu, která prodávala a dodávala do obchodní sítě sluneční brýle s uv fitry, které přitom žádné filtry proti slunečnímu záření neměly, použila na ně bez kompromisu antimafiánské zákony

To samé se stalo třeba i v případu, který vzbudil neobyčejné pohoršení, kdy doktoři upřednostnovali léky farmaceutických společností, které jim daly provizi v podobě drahých seminářů či dovolených.

V historii organizovaného zločinu nastal jistě značný posun. Od špinavých hrubiánů, násilníků všeho schopných až po  Al Caponeho muže, kteří byli drsní, násilní ale museli se navléct do elegantních obleků.

V dnešních dobách se zločin posouvá čím dál více  do ekonomické sféry.

Všude tam, kde se točí velké peníze, se motá i organizovaný zločin.

A tak zločinci dnes evolvuji v lidi v bílých límečcích, násilí se jim často dokonce i příčí, přesto však neváhají využít cesty, které vedou mimo zákonné meze či dobré mravy.

Možná nejhorší dopady tato evoluční cesta má na vývoj celé společnosti, projevuje se korupcí, útoky na veřejné finance a omezováním demokracie.

A že organizovaný zločin má své místo v naší společnosti ukázal svého času i Kubica, v poslední době to byl především případ na Ministerstvu životního prostředí a snaha zlehčovat kriminální pozadí i těmi nejvyššími ústavními činiteli dává jen tušit, nakolik jsou tyto praktiky rozšíreny.

Miliardy z korupce, ze zmanipulovaných zakázek se dostávají zpět do politiky přes důmyslné pračky peněz, jak to třeba ukázal před několika měsíci i volební lidr za ČSSD Poche.
Peníze z korupce, organizovaného zločinu, můžou být na jednu stranu vyplaceny částečně “cash”, při volebních kampaních, za různé materiály, či nabídnuty novinářům za občasné “podržení”, další se jednoduše rozpustí v členských příspěvcích, ať již skutečných členů, či černých členů.

Možná i zde je původ oněch slavných “velrybářských akcí” a proč to některým politikům prochází.

Sehnal jsi dostatek peněz z kriminální činnosti? Ok, naverbuj si členy a pusť penize přes ně.
Na oplátku, protože jsi pro naši stranu přínosem, nemusíš používat mozek abys přesvědčil skutečné členy o své potřebnosti pro stranu, své schopnosti jsi již ukázal, použij své lidi, kteří sice se stranou nemají nic společného, ale kteří platí tvé peníze(peníze z oraganizovaného zločinu)na prosazení svého vlivu.

Možná právě toto je důsledkem toho, jak vypadá naše vrcholová politická scéna, samozřejmě v nedílné kombinací s tím, že průměrný volič vybírá své zástupce jako prášek na praní.
“Znáte z televezní reklamy” je nejdůležitějším kritériem.

V roce 2011 začne nový útok organizovaného zločinu na veřejné finance.
Jde v něm jen o to, aby toky, které vysávají tento systém zůstaly zachovány a co nejvíce uškrtit výdaje, kvůli kterým tento systém byl vytvořen.

Jedná se samozřejmě o důchodový a sociální systém.

Nikdo v této zemi nepochybuje že musí být reformován, na druhou stranu si myslím, že je dost takových jako já, kteří si myslí, že případná reforma by měla začít u jádra věci, tedy u toho, proč je ten systém konzumován sám sebou, takzvaně zevnitř.

Abych přiblížil mou myšlenku, dám příklad.

Přijde člověk za majitelem obchodu, vedle sebe má svalnatého bouchače a řekne, “Mám pro vás pane nabídku výhodné pojistky, cena je tolik a tolik, bude splatná hotově týdně”.
Majitel obchodu znejistí a zeptá se,”A když nezaplatím?”, zástupce pojišťovací agentury procedí mezi zuby, “To by se vám nemuselo vyplatit” a výmluvně se podívá na gorilu, která stojí vedle něj, ta bouchne pěstí do dlaně a pokusí se o usměv na své gorilí tlamě.
“A co když mi shoří obchod, jaké bude plnění ze strany vaší společnosti?”, jen ustrašně kvákne majitel obchodu.
“Když vám shoří obchod, budete mít jistotu že jsme to nezapalili my, pokud jste teda zaplatil včas”, řekne sebevědomě prodejce pojišťovacího produktu.

Tak nějak začne fungovat od příštího roku i sociální systém.

Připomenu, že neplatíme sociální daň, ale sociální pojištění.

Prioritně je určeno právě na krytí případů, kdy člověk přijde o práci, aby se stát o něj postaral, na dobu nezbytně nutnou, dokonce by měl mít možnost se rekvalifikovat!

Přitom nejde o malé částky!

Jedná se o částky okolo 30% superhrubé mzdy(nevidím rozdíl mezi superhrubou mzdou a hrubou mzdou, bud platím daně nebo neplatím žádné, protože je stejně fyzicky neodvádím)

Přitom právě způsob plnění začíná připomínat vymáhání výplného jak jsem popsal výše.

Nemocenské pojištění

Část platby ze sociální pojištění jde na nemocenské pojištění.
Od roku 2011 snad už nikoho sociálka ani nebude muset vyplácet. Naprostá většina nemocných marodí dobu kratší než měsíc!
Navíc, co se týče vyplácení různých forem nemocenských, materškých atd, myslím že již hodně lidí zjistilo, že chování českého sociláního systému je chováním dlužníka těsně před bankrotem.

Není to tak dávno co jsem jednomu známému pomáhal vymoci nemocenskou. Papíry které požadovali se záhadně ztrácely hned jak se dostaly na podatelnu úřadu.

Až když jsem řekl, „Ok, tak je tam doneseme osobně zítra, paní řekla, „Moment prohledám to a ozvu se do dvou hodnin“.

Získání té nemocenské trvalo půl roku! Přestože všechny podklady byly předány včas.

Podpora v nezaměstnanosti

Skončíte nezaměstnaní v roce 2011? Připravte si bonboniéru, či pakl peněz pro paní co bude rozhodovat o tom, jestli máte nárok na podporu a hlavně jak vysokou!

Neexistují žádná jasná pravidla a vše bude záležet jen na (aroganci)úředníků.

Ti co dělají v soukromém sektoru ví o čem mluvím.

Naprostá většina pracovních smluv obsahuje minimální mzdy plus osobní ohodnocení.
Díky tomu si i valná většina zaměstnanců může nechat zdát i o odstupném, které je spíše koncipováno pro státní sféru(ta se paradoxně ještě bouří).

V praxi tedy stačí říct zaměstnanci, “Promiń, firmě se nedaří, doufam že to chápeš.
Jestli ne, tak příští měsíc nejsou odměny a budeš tu dělat za životní minimum.”

Dnes situace snadno řešitelná se zítra stane situací výbušnou a nemůžu se zbavit dojmu, že to je jen lidová tvořivost předkladatele zákona jak přispět lidem, kteří budou o přidělení podpory rozhodovat(samozřejmě korupce).

Jak řekl jeden muj známý, “Kdybych dnes přišel o práci, po tom všem co jsem do nich vrazil, a ty baby by mi nedaly ani podporu, nebo ji snižily, tak to tam pozabíjím!”
Jako by mi mluvil z duše!

Ostatně i odstupné je kapitola sama pro sebe!

Její tvůrci kdysi argumentovali, že to je jakási částka navíc, která má vypovídanému kompenzovat jeho ztrátu.

Pokud se ale o toto částku bude krátit podpora v nezaměstnosti, proč vůbec má být vypláceno odstupné?
Proč má zaměstnavatel suplovat pojištění které stejně zaměstnanec musí platit?

A znovu se mi promítá před očima obrázek ze scénky kterou jsem popsal o něco výš, a to jak si gorila poklepává výhružné pěstí do rozevřené dlaně.

Patrně MSPV zamrzlo v době kamenné, nejenže již od příštího roku patrně nic od něj nedostanete, podporu, nemocenskou, ale jak jsem popisoval v jednom ze svých předchozích blogů, jeho zaměstnanci si představují(patrně jako ta gorila, že jakákoliv neorganizovaná iniciativa může ohrozit jejich pozici), že pokud chcete vyrazit za prací tam kde je a přitom nepřijít o podporu v nezaměstnanosti, musíte si vyměnit všechny doklady, přeregistrovat auto a kdo ví jaké další formality, dřív než samotnou práci naleznete!

Důchodové pojištění

Důchodové pojištění je kapitolou samo pro sebe. To že to je pojištění připoměl, přes nenávistné koméntáře různých podivných figurek, které by nejraději uzurpovaly moc v této zemi, Ústavní soud.

V tomto případě se jednalo o výši odvodů a o výši jejich výplaty.

Ovšem jak by to dopadlo kdyby někdo napadl důchodový systém této země jako takový?

Jen pro ilustraci přidám scénku, není rozdíl mezi subjekty, pro všechny by mělo platit stejné pravidlo, tedy padni komu padni, ať se jedná o stát či soukromou organizaci.
Přijde před vaše dveře pojišťovák a řekne, “mám pro vás výhodnou pojistu, budete spořit a za to budete mít v tolika letech tolik a tolik a my vám budeme vyplácet tolik a tolik”.
Vy řeknete fajn, nabídka zní dobře, jdu do toho, proc ne.
Po deseti letech najednou se objeví agent a řekne, “bohužel, naše propočty nevyšly, nárok na výplatu budete mít, ale jestě musíte pockat dalších dvacet let než původně bylo stanoveno”
“A těch peněz bude daleko méně než jsme ze začátku předpokládali, možná také nedostanete nic!”
Pokud by se jednalo o soukromou společnost, do sídla společnosti by naběh konkruzní správce, padaly by trestní oznámení a nezůstal by kámen na kameni.

Ale důchodový systém garantovaný státem?

Kapitolou samo pro sebe je i fakt, ze se plánuje reforma takovým způsobem, že poplatník bude muset(!sic, zase ta gorila na obzoru)přispívat do soukromých fondů, ale když už mu to stát nařídí, tak už ručit nebude za nic!

Proč vůbec potřebujeme takový sociální systém?

Je to propracovaná zločinná organizace, od malých bezvýznamných úředníčků, které potkáváte při nákupech v supermarketech a kteří celé to rozkrádání kryjí až po hlavy celé organizace které maximálně čas od času uvidíte na fotkách bulvárního tisku s dámami v klobouku jak si užívají za vaše peníze.

Máme se třást strachem že se o nás stát nepostará?

V dnešní době se již hladem neumírá a dala to najevo třeba i starostka Chomutova Řápková.
Když lidem vzala i poslední peníze které jim zbyly, nikdo hladem neumřel.
Navíc, pokud by si kdokoliv z nás dával peníze které odvádí státu na “pojištění” bokem, měl by během krátké doby dostatek peněz na krytí nepříznivých životních situací.
Ať již na pokrytí životních výdajů(místo podpory v nezaměstnanosti), či dostatek prostředků na případnou rekvalifikaci.

A tu by člověk mohl začít řešit v momentě, kdy by začal tušit že se něco děje.

Tedy v momentě, kdy by zjistil že klesá zájem o jeho kvalifikaci a že patrně v budoucnu bude mít problémy se uplatnit.

Logiku MPSV, že až dlouhodobě nezaměstnaného je možné poslat na rekvalifikační kurz, jsem nikdy dostatečně nepochopil, možná že se usadila ve ztrouchnivělých mozcích jejich zaměstnanců, které přestaly být používané někdy před třiceti lety.

Proč se může rekvalifikovat jen dlouhodobě nezaměstnaný?

Proč se nemůže rekvalifikovat za své peníze, které odvádí do toho nenasytného sytému, třeba i člověk který (zatím)zaměstnání má?

Je spousta “Proč” na které není odpověd. A to je systém který nabízí stát, který v našich zeměpisných šířkách funguje spíše jako mytická krvelačná nestvůra než záchranný polštář proti životním výkyvům.
Jen otázky bez odpovědí.

A jak bych celý sociální systém vyřešil ja?

Jsem realista a vím, že v zemi kde vyhrávají volby populisté jako ODS, lidé očekávají určitou účast od státu, takže nenapíšu, že by se měl každý postarat sám o sebe a s penězi na sociální politiku naložit podle svého.

Existuje i jiné řešení, rozvrhnuté do několika kroků.

Zrušit nárok na odstupné a poté rozpustit MPSV, tak aby tato armáda úředníků zneužívajících sociální systém nenarušila chod státu.

Bez diskuzí toto ministerstvo zkonzumuje nejvíce peněz ze státního rozpočtu, kontrola skoro žádná a výdaje jdou bůhví kam, mizerné a podprůměrné projekty na podporu zaměstnanosti, potřební lidé zpravidla ostrouhají, nepotřební pořádně celý systém pumpnou.

A co s částkou která se odvádí měsíčně ze mzdy?

Posílat je na osobní účty a z těch pak platit náklady na případné rekvalifikace, podporu  v nezaměstnanosti a nechat každého rozhodnout kdy odejde do důchodu a přestane být ekonomicky aktivní!

A proč to nejde?

Vrátím se znovu ke scénce s pojišťovákem a gorilou.
MPSV s lidmi, kteří jsou na ně nabaleni je novodobým pojetím dobře zorganizovaného zločinu, má ambice přerůst v novodobý feudalní systém, který nám odebere i ta poslední práva a degraduje nás do pozice středověkých nevolníků.
Líbivá tvář úřadu, která dokáže populisticky argumentovat s (represivní)gorilou po boku, která tvrdě zasáhne vždy, když odmítnete zaplatit, nebo když potřebujete ze systému nějaké peníze.

Toto je skutečná tvář českého sociálního systému!

Hezký Nový rok

Reklama