Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Syslila BIS informace?

Máme věřit Topolánkovi že syslila BIS informace? Že věděla o všech zákulisních hrách a poznatky si nechávala pro strýčka příhodu, či rovnou pro vydírání politiků a manipulování s nimi?
Nebo máme věřit šéfovi rozvědky že informace o neutěšeném stavu Čechách dostává a dostávala vláda pravidelně na stůl?

Zahrajme si na zpravodajce.

Nevýhodou rozvědky je, že informace poskytuje omezeně, pokud vůbec a možnosti jak se bránit nenávistným útokům (ex)politiků je málo, protože prostě z podstaty fungování tajných služeb nemůžou předstoupit před kamery a říct, naši operativci předložili to a to, tehdy a tedy.

Pojďme si ale sami zahrát na zpravodajce. Většina jejich práce je velice nudná, analytická, řešerše z různých zdrojů, hlavně těch veřejně přístupných.

Akcí jako James Bond dnešní zpravodajec asi zažije málo, na druhou stranu, lidí kteří preferují dávku adrenalinu je v našich zeměpisných šířkách více, než těch kteří vidí dobrodružství v používání mozku.
Takže i zpravodajská práce je svým způsobem exotická.
Ostatně stačí se podívat na pravidelné volební výsledky aby mi nezaujatý čtenář dal za pravdu.

Ale vraťme se zpět k práci zpravodajce.

Začneme návštěvou Topolánkových webových stránek.

Pro základní orientaci postačí životopis.

První otázka zní, co dělal před začátkem své politické kariéry, mohla mít tato činost vliv i na ni?

Pan Topolánek, pozdější premiér České Republiky v té době seděl v představenstvu akciové společnosti VAK a vlastnil zhruba třetinový podíl v ní.

Moc se jí nedařilo, vzala si úvěr, o kterém ji muselo být jasné už v době kdy ho dostala, že ho nikdy nebude moct splatit ze svých zdrojů.

I když v té době už nešlo tak snadno využít finty, která ještě před pár lety byla obvyklá, tedy přepsat na někoho svůj podíl a zbavit se odpovědnosti pokusil se o to.

Oficiálně to zdůvodnil tím, že jeho společníci nevyužili předkupního práva na akcie(jednalo se o společnost v těžké ekonomické situaci, s obviněním z úvěrového podvodu na krku) v hodnotě dva a půl miliónu a proto ji prodal někomu jinému.

Podle mého soukromého názoru právě tyto schémata myšlení jej předurčily na nejvyšší posty ve stranické hierarchii ODS, ale věnujme se dál naší analytické činnost a osobní pociti jako dobří zpravodajci ponechme stranou.

Vyšetřovatelé na lep panu Topolánkovi nesedli, ostatně ani věřitelé ne a blížilo se obvinění z tunelování a poškozování věřitele.

V ten moment nastupuje tajemná firma Eltodo GE, která z neznámých důvodů dluh odkoupila a společnost tak očistila.

Tím pominuly veškeré důvody k trestnímu stíhání.

Firma Eltodo GE v té době zajišťovala veřejné osvětlení v Praze a spekulovalo se zda toto není důvod, ale vše co vedlo tímto se směrem se ukázalo jako špatná cesta.

Je zajímavé podívat se na zmíněnou firmu dnes. Mezitím rostla, změnila se v největšícho elektro hráče na trhu, koupila několik dalších lokálních menších firem, postupně se odkryly karty, a to propojení s J&T bankou.

Ano, tato banka je ta, která patrně financovala dovolenou našich politiků, včetně Topolánka v Toskánsku.

A která má i bohatou zkušenost jak jednat s politiky.

Viz. kauza uplácení politiků v Karibiku která se vyšetřovala v Londýně.

V Česku se navíc objevily kauzy Ekontendry, Škoda Holding, ČEZ, kde všude nějakým způsobem figurovala tato banka a kde se setkávaly zájmy státu a politici měli na ně vliv.

Navíc po Toplánkově politickém konci jeho nové angažmá napovídá že ani tady pro investiční skupinu nepřestal být zajímavý.

Patrně dokázal využít své kontakty a ovlivnit například způsob rozdělování emisních povolenek.

Můžeme klidně skončit naše pětiminutové zpravodajské dobrodružství.
I s veřejně dostupnými informacemi, jednoduše dojdeme k závěru, že pan Topolánek už v době startu byl osobou, která se patrně dostala do rešerší zpravodajských služeb, díky svým podezdřelým kontaktům a nevyjasněmým způsobům financování které můžou být klidně označeny za korupci, i když ještě nedokázanou, ale od toho jsou orgány činné v trestním řízení a ne zpravodajci.

Pokud tedy máme rozhodnout kdo lže, jestli Topolánek, nebo zpravodajské služby, dokážu si představit že ve zprávách o temných piklích v Česku mu přistál na stole i fascikl s jeho jménem a proto ted mlží, protože ví, že obrana zpravodajců v tisku je velmi omezená.
Na druhou stranu uvěřit pohádkám o syslení zpravodajců v Česku může jen doopravdy naivní člověk, s velmi krátkou pamětí, tak maximálně volič ODS.

Jako občan a daňový poplatník, který tu hordu nenasytných supů financuje, bych rád poděkoval zpravodajské službě, lidem kteří mají odvahu a riskují svou budoucnost, že se rozhodli postavit zločinu a začali vytahovat ze šuplíku kauzy které naši politici chtěli nechat pohřbeny a zapomenuty.

Reklama