Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

První měsíc v roce deregulovaných nájmů

Uplynul první měsíc roku v (prozatím místně částečně) deregulovaných nájmech.
Katastrofické scénáře, které před patnácti, dvaceti lety malovali populisté převážně z pravicového jádra sdruženého kolem V.Klause se nepotvrdily.

Majitelé bytů nevyhnali na ulici své nájemníky, nájemníci ani nejsou houfně vystěhováváni protože nejsou schopni platit nájmy.

Dokonce největší firmy na poli nájemních bytů formují nadace, které mají pomoci slabším nájemníkům!

Je velmi obtížné do dnešních časů aplikovat populisticko katastrofické scénáře malované tehdejšími vůdci v dobách dávno minulých, o tom, že majitelé se do svých bytů nastěhují sami a stávající nebudou mít kde hlavu složit.

Těžko si dokáži představit jak se Bakala stěhuje do několika tisícovek bytů které vlastní prostřednictvím OKD Byty, či druhého největšího hráče na trhu s byty CPI Byty jak vystěhovává své nájemníky, kteří pro něj představují především zdroj zisků, aby je nechal prázdné.

Z nájemního bydlení se stává normální byznys, kde každý na základě svých možností má možnost hrát svou část hry podle svých možností a schopností.

Ať již jako nájemník, vybrat si bydlení podle svých představ a finančních možností, či jako majitel a pronajímatel, který bude mít možnost zhodnotit své investice podle svých představ v případě že nabídne odpovídající kvalitu.

Deregulace také znamená konečně rovné šance na trhu práce, kdy už při srovnatelných schopnostech pracovní síly nebudou muset méně šťastní jedinci bojovat se skrytou podporou státu se šťastnější části obyvatel.

A znamená to příležitost pro ty, co chtějí migrovat za prací, protože budou moct najít kdekoliv v zemi bydlení za srovnatelných podmínek jako mají lidé, kteří tam bydlí od nepaměti.

Tedy prozatím až na Prahu.

Není náhodou, že tato bašta ODS jako poslední odolává a nájmy v některých bytech jsou stále regulovány.

Velkohubí pravičáci, na hradě i v podhradí můžou pozorovat zbytek země, a přesvědčit se na vlastní oči, že když se dají všem rovné šance i v takových věcech jako je placení nájmu, dokáže se většina o sebe postarat i bez intervence státu.

Poznámka pod čarou
Prodloužení regulovaného nájmu bylo realizováno Topolánkovou vládou a s nadšením podepsáno prezidentem V.Klausem

Reklama