Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Proč už nikdo nechce Horákovu hlavu?

Miroslav Bartek

11. 3. 2011 19:03

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Samozřejmě řešení jde cestou nejmenšího odporu a to zvýšením dani!

Nemá asi smysl připomínat podivné, předražené, často navíc zbytečné nákupy, či výstavby poliklinik které nikdo nepotřebuje, patrně až na “klub přátel” politického vedení pojišťovny či zdravotnického zařízení.

Poměrně rychle taky utichla kauza, kdy naše největší zdravotní pojišťovna VZP nechala zmizet v černé díře vytvořené svými všeho schopnými zaměstnanci jedenáct miliard korun.

Abych byl spravedlivý, VZP k tomu podala tiskové prohlášení, kde tvrdí, že systém v letech 2007/8 byl špatně nastavený a že de facto jeho chybou byly nevymoženy “jen” necelé tři miliardy!

Pro ilustraci toho “jen”, doktoři bojovali o dvě miliardy a sklidili za to nenávist a opovržení značné části populace a politiků!

Z vlastní zkušenosti vím, že VZP má už systém roky nastavený tak, že okamžitě ví, když jste s nějakou platbou v prodlení!

Dokonce i mi přišlo upozornění v roce 2006, když firma, pro kterou jsem krátce dělal neodvedla za mě zdravotní pojištění.

A nezávisle na tomto případě, jsem toto měl ještě potvrzeno z několika jiných zdrojů. Dokonce známý mi popisoval situaci, kdy mu VZP před léty poslala upomínku s výhružným dopisem kvůli 50ti korunám ještě ten měsíc kdy ji měl zaplatit!

VZP disponuje moderním softwarovým systémem, i podle ceny je jeden z nejdokonalejších na trhu, který takové chyby nedělá a o tom, že je dokáže udělat je snad přesvědčena jen Policie ČR(skoro se mi chce parafrázovat jeden z minulých článků v Respektu “Líná, neschopná a zkorumpovaná Policie ČR).

A už vůbec neznám žádný případ, kdy by VZP nechala promlčet dlužnou částku.

Bylo by zajímavé vědět o koho se jedná!

V souvislosti s těmito případy je jasné, že VZP má velmi individuální přístup v tom nejhorším slova smyslu.

Pokud někdo má patřičné konekce, známosti, VZP pro něj udělá cokoli, i najde způsob jak ušetřit na zdravotním pojištění.

A protože ze zákona nejde prominout placení pojistného, jediná možnost je nechat tuto povinnost promlčet.

Že by se na tuto možnost mohl spoléhat normální poplatník, je nesmysl, pokud pojišťovna vykoná jakýkoliv úkon, který vede k vymožení pohledávky, začíná nová promlčecí lhůta.

Třeba napíše dopis, který ani nemusí být přijat, popřípadě jako bonus vystaví pokutu za to že si ho poplatník nevyzdvihl.

A v žádném případě si nebere zbytečné servítky a kriminalizuje bez jakýchkoliv skurpulí i nemocné lidi, či chudáky trpící různými dušeními poruchami.

Jak tedy mohlo k tak velkému tunelu dojit?

Jak mohly selhat veškeré kontrolní mechanizmy, kdy jedenácti miliardová defraudace  musela projít několika rukama(navíc se násobí počtem poboček o které se jedná),  které měly provést kontrolu a několika desítkama daších rukou při bežných rešerších a normálních úřednických pracech?

Jednoznačně úmysl!

Korupce a vysoce organizovaný zločin přímo v lůně největší pojišťovny a všeobecně nízké chápání morálních hodnot a zásad jejích zaměstnanců.

Ostatně o morálním hodnotách které vyznávají někteří zaměstnanci VZP mohu promluvit i já.

Už v době kdy jsme byli součástí EU, jejímiž hlavními pilíři je volný pohyb osob mi na otázku proč postupují proti mě tak tvrdě, úřednice řekly že jsem neměl právo odjíždět ze země a když jsem se odvolal na svá práva daná mi Ústavou jen se škodolibě smály a komentovaly to, “Tak si je zkuste vzít, ta vaše práva”.

Já osobně si je vzal a vyplatilo se mi to.

Policie se nakonec jako v minulých případech, po předložení všech důkazů a argumentů, přiklonila na mou stranu.

VZP mi pro ilustraci navzdory tomu, že halasně komentuje že zaplatí za ošetření každého, i toho kdo neplatí, odmítala dva roky vystavit kartičku pojištěnce a co to znamená jsem na vlastní kůži pochopil když jsem se v tom období pořezal motorovou pilou a první snahou ošetřujícího personálu byla zjistit, zda si opravdu platím pojištění, protože jak s omluvným pohledem dodávali “pokud ne, tak VZP zákrok nezaplatí”.

Nutili mě jezdit do jiného města než jsem měl trvalý pobyt a tak se třeba stalo, že jejich vinou jsem porušil zákon.

V roce 2006 jsem byl zhruba měsíc nezaměstnaný a na můj dotaz, zda musím něco hlásit své pojišťovně, mi paní na Úřadu práce řekla, že o informování zdravotních pojišťoven se stará Úřad práce.

Jenže je tady jedno jenže, jen v místě trvalého bydliště a přestože jsem byl v místě trvalého bydliště pojišťovna mě nutila jezdit do jiného města takže logicky o mé nezaměstnanosti pojišťovna nevěděla a já nesplnil svou informační povinnost!

A dlouhé prsty pojišťovny jsem nakonec pocítil i v občanskoprávním řízení kdy se domáhala náhrady škody.

Celou dobu jsem se nemohl dostat ke spisu a od úřednice která jednání vedla jsem slyšel jen výmluvy kvůli kterým mi odmítala vyšetřovací spis ukázat.

A do toho omílala svou věčnou mantru: “O tom se zde jednat nemůže, to nemůžeme, nemůžeme poškodit takovou velkou oraganizaci”.

Nadřízený mi kulantně napsal že má práva na spravedlivý proces daná mi Ústavou neplatí a když jsem pohrozil že podám trestní oznámení úřednice se jen smála že to stejně skončí zpatky na magistrátu a tam se o to postarají.

Nemuseli, Státní zastupitelství Ostravě, když to přeložím do jedné věty,mi dopovědělo,  že právo na spravedlivý proces jsou jen prázdná slova kterým se stejně každý směje a tak jsem mel na dvě A4 napsáno co by se vlezlo do jedné věty: “Trhni si”.

Celé řízení nabralo tokových tragikomických obrátek, že když jsem nakonec prohlásil, jak myslíte že dopadne mé odvolání?
Evidentně nesedí výpovědi svědků a pochybuji že mohli být nějak pohoršeni když tam patrně nebyli a navíc jak obhájíte že jste mi odmítla přístup k vyšetřovacímu spisu?

I když osobně to, že jsem celou situaci nerozvířil ještě více beru jako svou prohru, zatímco jiní známí mi říkají ať se na věc dívám pozitivně, že jsem ji vyhrál, poněkud mě mrzí, a to vím moc dobře, že díky tomu, že jsem se vzepřel, dnes mohu žít v relativním blahobytu, koupil jsem si dům na Jižní Moravě, mám dobrou práci a žiji si svůj spokojený život střední třídy.

A tvrdý postup vůči mé osobě byl dán jen tím že si VZP snaží udělat přívětivou tvář vůči věřejnosti a zahladit pachuť po uloupených miliardách!

Shrnutí

Jen pro úplnost, napsal jsem dopis na informacní linku VZP s jednoduchými dotazy.

V případě že ztratím kartičku pojštěnce jak dlouho bude trvat její vystavení a musím si ji vyzdvihnout jen v místě svého trvalého bydliště?

Odpověď: Kartičku zpravidla zvládneme vystavit do druhého dne, zažádat o ni a vyzdvihnout si ji můžete na kterékoliv pobočce VZP

Skutečnost: Dva roky mi odmítali vystavit regulérní průkazku pojištěnce a defacto jsem tak byl vyřazen z veřejného zdravotního  systému jak ukázal případ s mým zraněním motorovou pilou.

Toto potvrzují i zdravotníci, že pokud pojištěnec má nějaké problémy s pojištěním(typicky neplati)zůstane sice ošetřen ale následně pojišťovna za něj odmítne uhradit úkon.

Pokud potřebuji cokoliv řešit “na přepážce” VZP, musí to být jen v místě trvalého bydliště?

Odpověď: Ne, je možné cokoliv řešit na kterémkoliv pracovišti VZP, díky informačnímu systému mají úředníci přístup do údajů klienta i na jiných pobočkách

Skutečnost: Na jiné pobočce se mnou odmítali komunikovat, nutili mě nesmyslně jezdit na druhý konec země, kde jsem ani neměl trvalý pobyt.

Poučení

Osobně si myslím, že i VZP může někoho oslovit. Patrně je vhodná pro ty, co nejsou moc kreativní, nemají rádi riziko a za ničím se neženou.

Tedy například když prijdou o práci, spokojí se s podporou a pokud se v místě práce neobjeví se sociálními dávkami.

Tedy typicky pro nízkopříjmové skupiny, či pro lidi za které platí stát.

Nejsou patrně cíleny na skupinu lidí, kteří jsou kreativní a jsou ochotní riskovat aby si dokázali splnit své sny. Protože úspěch může přijít až po dlouhé době. Někdy i po dvaceti letech jako v mém případě.

V tom případě je patrně pragmatičtější poohlédnout se na trhu po jiné pojišťovně, která dokáže pochopit, že dobrá období střídají ta těžká.

Otázky k zodpovězení

Co se stalo se třemi miliardami které zůstaly promlčeny a které přes nastavení systému který toto nedovoluje, přesto vymáháno nebylo?

Kdo je za tuto defraudaci zodpovědný?

Jak je možné že i dalších sedm miliard nebylo vymáháno podle pravidel jak je nastaven systém ale někdo dokázal systém obejít?

Kdo nesene zodpovědnost?

Odpověď patrně známe všichni, odpovědnost neseme my a proto se už chystají plány na zvýšení odvodů na zdravotní pojištění.

Myslíte si, že organizace, která zdefrauduje 3 miliady veřejných zdrojů je vhodná pro jejich správu?

Přičemž dalších 7 miliard patrně patří do stejné kategorie defraudací jako ty jasné tři?


VZP přiznala 11 miliard

Reklama