Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Připravuje záměrně a vědomě současná koalice svůj konec?

Jakkoliv se to může zdát nepravděpodobné, patrně se trio Topolánek, Nečas a Kalousek připravují na konec vlády. A to zcela vědomě a s jasnou vizí do kdy musí jejich vláda skončit! A k tomu připravují překvapení svým nástupcům, které jim vysoko zdvihne preference! A jak bývá v české kotlině zvykem, nakonec za vše zaplatí obyčejný volič.

Každopádně, prvních pár měsíců nás čekají neobyčejné časy prosperity a bohatství.

Do státního rozpočtu bude měsíčně přitékat okolo půl miliardy více.

Reklama

Patrně se ozvou hlasy, které budou chválit koalici za mimořádně úspěšnou reformu, bude se mluvit o genialitě jejich tvůrců.

Patrně ještě před svým odchodem stačí vše utratit, tedy rozházet, tak jak to dělali jejich předchůdci, aby si koupili voliče do nových voleb.

A v roce 2009, nějaká prozatímní vláda si bude rvát vlasy, kde honem zajistit scházející miliardy na výplatu daňových přeplatků a jak vyřešit spory s Evropskou komisí za to, že diskriminovala občany Evropské Unie.

O co jde?

Na začátku tohoto roku začal platit nový daňový zákon, podle něhož daňoví nerezidenti a tím je ve smyslu tohoto zákona většina cizinců, nemají nárok na slevu na dani ve výši 2070 korun. Samozřejmě s tím, že na konci fiskálního období ji dostanou zpět.

Pokud použijeme jednoduchý výpočet, do kterého dosadíme čtvrt miliónu cizinců, vynásobíme 2070 korunami dostaneme se k číslu něco přes půl miliardy měsíčně!

Vynásobme to 12 měsíci a dostaneme se k astronomickému číslu, které dosáhne šesti miliard!

Samozřejmě, cynik může namítnout, ne všichni cizinci se dočkají roku 2008. Někteří zemřou, jiní se vrátí zpět do vlasti a vyřídit na dálku daňové přiznání bude pro většinu z nich asi nereálné.

Může se také stát, že občanům z neunijních zemí Nečasovo ministerstvo neprodlouží povolení k pobytu a namísto nich přiveze nové pracovní síly, díky urychleně změněným vízovým pravidlům. Ty staré dá na jakousi černou listinu a po dva roky jim zamezí ve vstupu na území země. Což je patrně doba, po kterou mohou nárokovat, respektive podat žádost o vyrovnání.

V tom případě by parně mohli pokračovat

A jakou v tom hraje roli Kalouskovo ministerstvo?

Kalouskova úloha je v tom, aby zdržel podání výkladu ministerstva o tom, kdo je a kdo není daňový rezident na co nejdelší dobu.

Sám pracuji pro společnost kde je většina zahraničních zaměstnanců. Vím také že zde panuje výbušná atmosféra, protože dva tisíce korun je hromada peněz.

A zaměstnavatel se snaží vyjednávat s místním finančním úřadem aby podal informaci za jakých okolností je, nebo není, cizí státní příslušník daňovým rezidentem.

Ale ani první zprávy, které se objevují moc naděje nedávají.

Mezi dokumenty bude muset taky každý žadatel doložit potvrzení o pobytu, což získá na základě nájemní smlouvy.

Ta právě není až tak jednoduchá získat. Vím že spousta cizinců(tak i Čechů)bydlí tak říkajíc na černo. Však také mezi nájmem podloženým dobrou smlouvou anebo bez je rozdíl častokrát i padesát procent ceny.

Toto jsou mé zkušenosti, kdy mí kolegové si mě zvykli využívat jako tlumočníka při jednáních s majiteli, ostatně i se mnou začal nyní ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz správní řízení, protože se nezdržuji na místě, kde mám úředně povolený pobyt, tedy trvalý pobyt(prosím pokud máte zkušenosti s nájmy a přihlašováním, ať již z pozice majitele nebo nájemce , pošlete mi svou zkušenost na můj mail. Pracuji na studii, která se fenoménem nájemního bydlení v Čechách zabývá a rád bych získal informace i z jiných míst země).

V právní džungli, která vládne v této zemi,se majitelé chrání i tím, že pokud již takovou smlouvu vydají, je na velmi krátký časový horizont a cizincům z neunijních zemí vznikají další problémy, hlavně při jednáních s cizineckou policií, která pro vydání pracovního víza vyžaduje, aby žadatel měl na celou dobu nájemní smlouvu.

Pro mnohé z nich nepřiznání daňové slevy bude znamenat také osobní katastrofu.

Doteď byli spořádaní občané, kteří normálně žili a pracovali v této zemi a jako mávnutím kouzelného proutku se z mnohých stanou vyvrhelové a podvodníci, kteří nebyli schopni dostát svým závazkům.

A jaký je smysl celé akce?

Zabránit dalším reformním krokům, díky kterým by politici ztratili svůj vliv na ekonomiku.

Ať se již jedná o snahu vyhnout se penzijní reformě, která by z mocného MPSV s několika stamiliardovým rozpočtem udělala bezvýznamnou instituci a nemohla by již tak snadno jak dnes manipulovat s občany této země.

A že reforma, která vstoupila v platnost s lednem letošního roku, je zamířena jen proti občanům této země není pochyb.

Výrazné škrty v sociální oblasti byly nahrazeny jen úlevami pro ty nejbohatší, místo toho aby se výrazně snížily všem sociální odvody, se zrušením stravenek ani jeden koaliční poslanec neuvažuje o změně pravidel v poslanecké jídelně, kde úspory by vynesly dvojnásobek toho co zrušení stravenek.

Nemluvě ani o naprosto zbytečné a asociální dvojí sazbě DPH, která nemá racionální opodstatnění, než jen aby snížena sazba pomáhala těm nejbohatším a udržela zbytečnou činnost pro úředníky kteří kontrolují její plnění.

Články vztahující se k tématu:

Je český daňový postup ilegální?

Příjmy státního rozpočtu na rok 2008

Článek z iDnes