Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Předvídatelnost českých politiků a bude hůř

Pokud někdo doufal, že ministerstvo práce a sociálních věcí pod Nečasovým vedením cokoliv změní na strnulém zaměstnaneckém zákonodárství, patrně nyní roní při svém procitnutí krvavé slzy.

Pracovní legislativa se nezjednodušuje, naopak, skoro jako by ministr Nečas nechtěl jen negovat snahy minulých vlád, které chtěly přidat co nejvíce na jazýčku vah zaměstnancům, tak naopak škodolibě se snaží tyto znevýhodnit v pracovním procesu.

A že ani jeden z extrému nikomu neprospěje, je nasnadě.

Mezi takovými akty bych připomněl avizovanou možnost zaměstnance vykoupit se ze zaměstnání a to ne za dvouměsíční plat, ale rovnou za pětiměsíční!(Možná to znamená, že ministr Nečas má někde v šuplíku připravenou novelizaci s prodloužením výpovědní doby)

Reklama

Já coby liberál nechápu vůbec z jakého důvodu má existovat tzv. odstupné, nevím proč bych měl platit při případném odchodu ze zaměstnání pětiměsíční odstupné a co se mě týče, odstupné by mohlo být okamžitě zrušeno a zkráceny výpovědní lhůty.

Neúměrně dlouhé výpovědní doby neodpovídají požadavkům moderního pracovního trhu a jsou jedním z viníků zkostnatělého pracovního trhu.

A jestli někomu prospívají, tak především státním zaměstnancům. U soukromých firem je dvouměsíční výpovědní doba nevýhodou pro obě dvě strany a neexistuje žádný racionální důvod, proč by měla existovat!

Sám vzpomínám když jsem odcházel ze svého posledního zaměstnání, tak přesto, že můj zaměstnavatel při mých pokusech o vyjednávání použil ono populistické: „venku stojí stovky lidí“ a když jsem si během dvou týdnů našel novou práci, tedy zaměstnavatele, kterému jsem vyhovoval více, než ty stovky čekajících před branou, slyšel jsem plamenné řeči o zradě a musel jsem se stejně nakonec vyplatit!

Trh již v této zemi funguje, natruc lidem jako Nečas, natruc ODS a jejich mocenským choutkách všechny vztahy co nejvíce svázat a regulovat pomocí všemocné ruky státu, řízenou z jejich centra, kterou oni nazývají volná ruka trhu.

Snížení doby podpory v nezaměstnanosti ze šesti měsíců na pět

I poslední návrh připomíná spíše řešení komunistického politika, který se zoufalý stav ekonomiky snaží řešit bez jakéhokoliv konceptu a hledá všude (třídního)nepřítele.

Proč nenasměrovat prostředky, které zaměstnanec posílá na sociální politiku státu do soukromých fondů, tak aby při případné nezaměstnanosti rozhodoval sám o svém osudu podle prostředků, kterými bude disponovat?

Proč nerozpustit Úřady práce, jako naprosto zbytečný a nepotřebný úřad, který ročně stojí miliardy, snad nejhůř vynaložené peníze v této zemi?

A pokud v některých částech země vzniknou problémy na trhu práce, řešit je pomocí grantů a různých neziskových organizací, které jsou pro tuto práci daleko lépe připraveny?

Proč MPSV tak striktně trvá na tom, že nezaměstnaný nesmí odjet z místa svého bydliště aby zkusil štěstí jinde a pokud to udělá, tak na něj bez milosti uvalí sankce?

Proč vláda, která o sobě tvrdí jak je pravicová a liberální neukončí naprosto nesmyslnou regulaci nájemného, která stojí za nízkou ochotou Čechů stěhovat se za prací?

Prostě proto, že pokud jinde nedostanou dotovaný byt, tak si při nejnižších mzdách nevydělají ani na nájem a nemohou tak logicky konkurovat na trhu práce?

Tato vláda je přesně taková jak předpovídali pesimisté(včetně mě) při jejím vzniku. Pokud se jí něco podaří ušetřit, ušetřené peníze vynaloží neefektivně, rozdá a rozháže, protože není schopna mít žádné vize o budoucnosti této země za kterými by dokázala jít a přesvědčit o nich občany této země.

A její reforma penzí? Jsou ještě mezi námi naivkové kteří v něco takového věří? A věří v to, že je provede ODS?

Ostatně, proč byly valorizovány důchody? Nejen protože důchodci jsou skupinou o které je nejvíce slyšet(i nejširší voličská základna), ale také proto, že neexistuje žádná důvěryhodná koncepce ohledně našich penzí.

A tak, protože MPSV vybere vybere na pojistném o 6 miliard více, tak je hned rozdá!

Byla to ODS, která varovala před tím, že nebude možné udržet důchodový systém v podobě jaké je, přesto však valorizuje ještě urputněji než její socialističtí předchůdci! A to ne jen těm s nejnižšími důchody, aby dokázali přežít, ale rovnou i těm s nejvyššími penzemi, těm kteří většinou měli i vliv na to, jak důchodový systém bude vypadat!

Pokud ODS volá po větší iniciativě a nezávislosti na státu, zavedla strop pro platby pojistného, proč v rámci boje za snížení vlivu státu nenastavila i hranici dolní?

Jaký má význam, když člověk, který pracuje a nedosáhne na životní minimum si musí žádat o sociální dávky?

Snad proto aby musel žádat o tyto dávky a z každé koruny, kterou dostane, mohla uvíznout za prsty úředníků koruna další, už proto, že musí zkontrolovat, jestli je příjemce oprávněný, úředníka, který rozhodl o dávce musí zkontrolovat další úředník a to skoro do nekonečna až je zkontroluje Nejvyšší kontrolní úřad?

Je to ona vysněná úloha státu v životech občanů, je to ono proč jste dali hlas těm co vládnou?

Reforma, která je spíše nelítostným runem na životy občanů, nic jim nenabízí, jen to, že odvede větší polovinu toho co vydělá(včetně různých odvodů) a příští rok bude patrně hůř?

A až jednou nebudeme moci do práce, protože neudržíme tužku ani moč, na Úřadu práce nám řeknou „dědku nefachčenko, smrdíš, mazej odsud, nemáš nárok, měl ses starat když jsi byl mladej“ vzpomeneme si na Nečase, jak rozdal naše odvody na pojistném, aby si naším stářím zaplatil svou popularitu.

Jsme opravdu země, kde vládnou druhořadí bankovní úředníci, ekonomové třetí kategorie a lidé s gangsterskými zvyky?

Země kde žijí lidé, kteří se jen tupě podřídí?