Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Politici v roli přírodní katastrofy

Zatímco ve volbách partaje, které jsou součástí této vlády, slibovaly nemilosrdný boj s korupcí, redukci schodku veřejných financí, začíná jejich boj připomínat  trošku rozpačité rozhlížení se a občas střelbu sem tam.
Tak nějak aby koza zůstala celá a vlk hladový.

Ministr financí, který se již v minulosti proslavil tím, že všechny rozpočty které sestavoval byly tak špatné, že mohl překonávat jen sám sebe, patrně místo schopných spolupracovníků, kteří dokáží pracovat s ekonomickými a statistickými daty, používá nový nadějný nástroj, křišťálovou kouli, kterou získal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jako dědictví po hladem zemřelé věštkyni bez dědiců.
A tak ministr financí připomíná svými kroky neodvratně blížící se přírodní katastrofu, která už v dáli zatemňuje oblohu, ať již novým rozpočtem, který většina sdělovacích prostředků přijala s nadšením jako úsporný, přesto že je jedním z historicky deficitně nejvyšších, a trňme hrůzou aby se nenavýšil tolikrát jako ten poslední co sestavoval!

Svým nástupcům přichystal nadílku v podobě (s největší pravděpodobností) prohraných arbitráží s investory do fotovoltaiky, miliardové škody které nakonec zaplatíme my, daňoví poplatníci a ne ti kteří tento maras způsobili.

A i když dnes většina populace nadšením tleská a mění pár haléřů za kilowathodinu, které by zaplatili navíc, za ty nejzákladnější práva která má, tedy předvídatelnost práva, přesto ten účet jednou přijde.

Reklama

Výdajová stránka rozpočtu byla seškrtána spíše opatrně, možná směšně, největšího upíra, či spíše upírského klanu, který drtí tuto zem, tedy státní správy, se škrty moc nedotkly a  odměny pro ně na konci roku jsou výsměchem většině lidí, kteří si o nějakých odměnách v zemi drcené krizí mohou nechat jen zdát.

Snížené příspěvky na rekreaci(FKSP), nějaké osobní ohodnocení, pár propuštěných zaměstnanců, kteří možná skončí na stejných postech jako poradci s dvakrát větším příjmem.
Takto vypadají avizované škrty!

Co by se stalo kdyby najednou bylo propuštěno třeba 50% státní správy?

Myslím že většině obyvatel této přebyrokatizované země by se ulevilo.
Nevymýšlely by se další zbytečné formuláře, ti zbývající by museli zbytečnou, či přebytečnou administrativu proškrtat tak aby stíhali alespoň stávající.

Korunu tomu všemu “snažení” dal ministr Heger který se chystá vyhlásit stav nouze kvuli situaci ve zdravotnictví.
Stav nouze se vyhlašuje v případě katastrof, či války.

A stav v českém zdravotnictví nezpůsobila nějaká přírodní katastrofa, či válkou zdevastovaná zem, ale způsobili ji bez diskuzí čeští politici a to tím, že roky neřešili hromadící problémy.

Zdravotnictví, kde se točí nemalé peníze, byly a jsou jen vítaným zdrojem příjmů pro nepotřebné, neschopné, či zalkoholizované politiky(viz. exposlanec Kott), či různé skupiny které se snaží urvat co největší sousto v tomto skoro nekontrolovaném byznysu.

A tak zatímco doktoři nádeničí za peníze, za které by málokdo z nás dělal, z peněz na zdravotní pojištění se staví paláce, přidělují se zakázky bez řádných výběrových řízení, do funkcí kde se rozhoduje o miliardách se dosazují politici nebo jejich známí s nulovými managerskými schopnostmi(nebo naopak s nadprůměrnými schopnostmi cokoliv ukrást), ve zdravotním systému není dostatek peněz pro ty co mají zajišťovat zdravotní péči a ani dost peněz pro ty, co ji potřebují.

A tak zatímco se české zdravotnická zařízení zaplňují nejmodernějšími technologiemi(a také často předraženými), český pacient trpí v bolestech, či umírá, protože nemá kdo proplatit potřebné úkony.
V systému je peněz dost, a mohlo by být ještě víc, jen by museli politici zapomenout na populistické všem rovným dílem(a když není co dělit, v tomto případě raději smrt)a mít odvahu říct, že i v této ekonomice jsou lidé, kteří si péči nemohou dovolit(tak se o ně plně postará stát a lidé kteří si ji dovolit můžou a tak si můžou klidně více přispět.

Ale řešení od našich politiků nečekejme.

Tento stav, kdy nic pořádně nefunguje, jim a podivným figurkám všeho druhu, které se kolem nich pohybují, naprosto vyhovuje.

Je co a kde krást, hlavně díky nepřehlednému systému a když něco udělají špatně, je vždy na koho to hodit.
Jednou třeba na ty co vyslechli pobídek státu a investovali do fotovaltaiky, podruhé třeba na zdravotnický personál.

A pokud vina nepadla na vás nyní či v minulosti, příště již jistě bude řada na vás!

A slovo nakonec

Jestliže tedy Heger vyhlásí stav nouze, bude to jen přiznání toho, že čeští politici jsou horší než jakákoliv jiná přírodní katastrofa, že společně s klany, které jsou na ně napojeny,  ničí tuto zem takovým způsobem, jakým ji nedokázala poničit žádná přírodní katastrofa.