Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Jsme opravdu bezmocní?

Pokud člověk slyší o miliardách které se ztratily v rámci projektu IZIP, či o desíti promrhaných miliardách jejichž promrhání vedení VZP označuje za úspěch, cinknutých prodejích majetku, celkově podivným zacházením se svěřeným majetkem i dosazování do manažerských funkcí ne podle schopností, ale politických příslušností a podle nákloností různých mafiánských bossů, se člověka jímá beznaděj.
Jsme ale opravdu bezmocni?
Vždyť máme v ruce klíč ke všemu! Jen otočit!

Pokud jsem v titulku zmínil IZIP, není to tím, že bych byl jeho nepřítelem, ale proto, jak krásně prezentuje personální obsazení naší největší zdravotní pojišťovny.
Sám o sobě IZIP není myšlenka špatná, jen bohužel byl prosazován nekompetentními lidmi.
To že vedení pojišťovny je obsazováno podle politického klíče a na základě dohody různých lokálních mafiánských bossů, je její největší slabostí.
Ve vedení tak nejsou manažeři, kteří dokáží tento kolos vést k prosperitě a k cílům, ke kterým byla založena, tedy k uspokojování zdravotních potřeb svých pojštěnců.
Naopak toto vedení, a jejich slabé schopnosti mohou být nebezpečím pro stávající pojištěnce.
Připomenu v minulosti, kdy VZP promrhala 10 miliard a o které popsaným způsobem nemohla přijít, jedině selhnáním několikastupňové kontroly, která je někde v úrovní sci-fi.
Jen připomenu, kdy díky pozornosti několika aktivistů byl zastaven tunel, který chystal Němcův gang v rámci vymáhání pohledávek pro VZP.
Pokud by se daná dohoda realizovala, mohlo to skončit naprostým kolapsem českého zdravotnictví, protože VZP na to má dost velkou váhu.
Dluhy, které VZP nevymůže, jsou jen ty, kde není co sebrat. Má přístup do centrálních databází a pokud se někde někdo objeví, hned jedná.
Logicky by tak zůstaly jen ty nevymožitelné a ty se v rukou schopného exekutora dají proměnit na miliardy, i když dlužník nic nemá.
Vzpomenu případ Chomutova, kdy po městu najatý exekutor požadoval proplacení náhrad za exekuce 75 tisíc na hlavu!
V případě VZP by se jednalo o desítky miliard!
Pokud někdo namítne, že by toto mohlo být ošetřeno smlouvou, jen připomenu, že základní vlastnostní smlouvy, která je stvrzena mezi soukromou společností a firmou vlastněnou státem, je její nevýhodnost pro stát.

Samy tyto případy jsou alarmující a můžou mít dopad na zdraví pojištěnců VZP a plnění pojšťovny vůči nim.
Co vás ale ještě může potkat mimo to?

Nejvíc alarmující je individuální přístup při plnění povinností plynoucí z pojištění a který může potkat kohokoliv z vás.
Vyzkoušel jsem na vlastní kůži, že mi byla odmítnuta vydat po dva roky karta pojištěnce.
Co to znamená, jsem zjistil na vlastní kůži v momentě, kdy jsem se ocitl s rukou pořezanou motorovou pilou!
Může vás potkat, že vás budou nutit jezdit přes celou zem, do pobočky na druhou stranu země, mimo vaše trvalé byliště. Jedná se o zjevnou šikanu, ale zákon to umožnuje a VZP to používá.
Tragické je, že v ten moment nedostanete žádné informace ke své osobě na jakékoliv jiné pobočce, žádné dokumenty a pokud třeba přijdete o zaměstnání, kvůli problémům se zaúčtováním se přes řádnou registraci můžete stát neplatičem!
Při přímém dotazu, proč a jak v těchto případech bylo postupováno, jsem dostal odpověď, že VZP je soukromá firma, a že se jedná o její vnitří pravidla která nejsou oprávněni s nikým konzultovat, ani nijak zveřejňovat.
Tedy jinými slovy, že se jedná o zaběhnutá pravidla, která lze za blíže neurčených podmínek aplikovat na kteréhokoliv pojištěnce.
Ještě více alarmující je, že VZP bežně pronásleduje lidi, kteří trpí psychickými nemocemi, depresemi a tlačí je do bezvýchodné situace!
A už jen zbýva dodat, že jejich mluvčí lže.

Můžeme s tímto něco udělat?
Jsme proti takovémuto jednání opravdu bezmocní?

Ne, máme neuvěřitelnou moc v ruce. Jen my rozhodujeme kde jsme a budeme pojištěni. Jen my rozhodujeme jestli bude tato pojišťovna existovat, jestli bude mít důvod k existenci, tedy dostatek pojištěnců.
Zbývá nám pár dní na změnu, pár dní abychom zachráníli život sobě, pár dní abychom zachránili život svým blízkým, pár dní abychom zachránili svět.

Reklama