Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Jak řešit dopady krize v Česku

Světem zmítá krize a její dopady už jsou znát i v Česku. Lidé přicházejí o práci, někteří dokonce práci mají, ale nedostávají zaplaceno a nemůžou odejít, protože sociální systém je takto nastavený a pokud člověk nedostane mzdu, není to důvod k výpovědi, až po čase. Jestli se zachová jinak, přestože pracoval svědomitě třeba dvacet let, ztratí nárok na podporu, přestože zůstane bez příjmu, bude muset platit zdravotní pojištění.
Toto jsou obrázky svobody v každodenním podání.

Ekonomové se předhánějí v řešeních.

Lít do bankrotujících firem miliardy, volá se po dalších regulacích a omezeních.

Vše se svádí na zboží chtivé lidi, kteří si půjčovali na kde co.

Dokonce jedna ekonomka prohlásila v jednom článku na Týden.cz: „A že jediné zdravé zadlužení je to na bydlení? Nesmysl…“

No, taky bych radši bydlel v nájmu, znamená to flexibilitu a ta na pracovním trhu znamená i vyšší příjmy.

Ale v Česku trh s nájemním bydlením je stále deformován tím regulovaným a tak nezbývá než se přikovat k místu.

I v Česku různí pseudoekonomové využili současné světové krize k tomu, aby nabádali stát k pomoci krachujícím firmám, lil miliardy do ekonomie místo toho aby řešil to co každá moderní ekonomika potřebuje nejvíce, dokonce ve jménu krize chtějí zastavit již tak pomalé reformy.

Naštěstí té pomoci je poskrovnu, i když jsem nepochopil a nikdo mi neobjasnil, jaký mělo praktický význam zvýšení státní garance na vklady.

Fungující trh s nájemním bydlením.

Fungující trh s nájemním bydlením znamená, že se mohu bez problémů přestěhovat, že v místě, kde se rozhodnu pobývat najdu rychle bydlení za stejných podmínek, jaké mají ostatní.

Jen v takovém případě se vyplatí stěhovat za prací!

Pak je jen logické, že fungovat trh naprosto bezproblémově i v případech jako jsou popsány níže:

  • Je ve vašem městě 20% nezaměstnanost?
  • Nenacházíte pro vaši profesi uplatnění?

Jen tehdy bude možné říct, „Nemáte práci v místě svého bydliště? Zvedněte kotvy a běžte tam, kde je jí dostatek“.

Proč to nejde v Česku

Právě díky tomu, že lidé nemají šanci, získat za stejných podmínek bydlení v místě, kde by našli uplatnění, jsou tlačeni přežívat na sociálních dávkách.

Není možné vyjet jen tak na zkoušku do míst, kde člověk slyšel, že by práce mohla být, hrozí sankce v podobě zákonných plateb a případného penále, při změně bydliště i když pojedete jen s batůžkem a platební kartou budete muset vynaložit desetitisíce na poplatky, kauce, které hlavně nízko příjmové skupiny nemají a nemohou je vydat.

Navíc, lidé kteří bydlí v bytech s regulovaným nájemným narazí na další znevýhodnění, v novém místě, kde by i práci našli.

Nemají tam šanci zajistit si bydlení s veřejnou podporou tak jako ho mají dosud.

Jako novodobí nevolníci jsou přikovaní k místu ze kterého se nemohou hnout.

Je až charakteristické, že v poslední době začali volat po zmražení deregulace lidé jako Čuněk. Lidé kteří založili kariéru na lidském
neštěstí a které zhroucený, překroucený nájemný trh a umné manipulování s oběťmi této regulace vyzvedlo až na samou politickou špici.

Lidé, kteří se nezastaví před ničím a hledají způsoby jak nejvíce omezit ty základní svobody i za cenu katastrofálních následků pro nás
všechny.

Naše země nepotřebuje miliardy ale zajištění těch nejzákladnějších svobod pro všechny!

Jak by měla teda vypadat reforma podle mě?

Zrušit Ministerstvo práce a sociálních věcí i se všemi agendami a pracovišti.

Je to neuvěřitelný byrokratický Budulínek, který devastuje tuto zem, který spotřebovává rok co rok bez jakéhokoliv viditelného efektu větší polovinu
státního rozpočtu.

Při kontrolách NKÚ se zjišťuje, že peníze jsou vynakládány neefektivně, rozdávány bez kontrol kolikrát i několikrát na stejný projekt.

Proto do sociální oblasti fušují s takovou vehemencí lidé jako ministryně Stehlíková. Není zapotřebí žádný koncept, žádná myšlenka, jen stačí říct chci pomoct, dám se k vám, vybuduji agendu, logistické zázemí a pak se uvidí co s tím uděláme a jestli to někomu pomůže.

Jinými slovy, ideální zázemí pro různé mafie, které se chtějí přiživit na miliardách, jejichž dělení nikdo pořádně nekontroluje a když, ozvou se nejisté hlasy a hodně potichu ze strachu aby nebyli označeni za xenofoby.

Hlavy těchto mafií se tváří jako orientální šáhové a velkoryse plnými hrstmi rozhazují zlaťáky a míchají kartami tak, aby příjem těchto krvavých peněz měli navždy zajištěn.

Tedy aby měli dostatek zubožených a chudých, aby jejich davy neřídly!

MPSV je osobně zodpovědné za ghetta rozrůstající se kolem českých měst za současnou tristní situaci ve společnosti, růst neonacizmu a xenofobie, i za skladbu ekonomiky, na které se začíná projevovat světová krize.

Jak pomoci lidem bez práce?

Kdo kdy byl na Úřadu práce a na nějaké personální agentuře má reálné srovnání jak mu asi může pomoct Úřad práce.

Čím pomůže Úřad práce nezaměstnanému, kterému zafixuje návštěvu na den, kdy jsou na úřadě stovky jiných nezaměstnaných a připraví ho o
drahocenný čas, kdy by se mohl věnovat hledání práce?

Tito lidé z nás stahovali kůži v podobě nekřesťanských odvodů na sociální politiku a jakmile nás dostanou na dosah rukou, nedají nám ani šanci na důstojné hledání další pracovní pozice a zavalí nás nesmyslnými byrokratickými postupy!

Věří ještě někdo Úřadu práce?

Nelépe je to vidět na nedávném postupu Ministerstva školství.

Ačkoliv Úřady práce mají špičkově školené odborníky, personalisty, tedy podle nákladu na kurzy které absolvují, kurzy za ceny, které si často soukromé personální agentury nemohou dovolit, výběr na dosazované pozice Ministerstvo svěřilo soukromé agentuře!

Prostě Úřady práce nejsou zařízené na to, aby zprostředkovávaly práci!

Na co je teda máme? Aby nám osladily život když jednou za čas hledáme novou práci?

Odkud vzít peníze pokud přijdu o práci?

Samozřejmě, mohl bych říct, že každý by si měl tvořit rezervy. Jsme ale v Evropě a hlavně v Česku. Hned by se snesla vlna kritiky na mou
hlavu ve smyslu, proč já bych měl tvořit nějaké rezervy…….

Takže zůstaňme u současného daňového pojetí systému, který nám pravidelně bere částky peněz a uvolňuje je později(teoreticky)když je občan potřebuje.

Každý má dnes možnost vidět jaká je jeho superhrubá mzda. Tedy peníze, které si skutečně vydělá.

Každému zaměstnanci je každý měsíc ukousnuto 36% jeho výdělku na sociální účely které jsou rozděleny na sociální politiku státu, nezaměstnanost, důchod a prozaměstnaneckou politiku.

Stačí si vzít výplatní pásku, spočítat si kolik odevzdáte měsíčně, kolik ročně. I ty nejméně příjmové skupiny by si z ročních odvodů
zaplatily maximální půlroční podporu!

K výpočtům, kolik by jste si dokázali odložit za deset dvacet let doporučuji zeptat se vašeho finančního poradce a použít vám vyhovující systém zhodnocení.

Kdo stojí za současným sociálním systémem?

Skoro by se zdálo, že za ním stojí nějací sexuální úchyláci, kteří se ukájí pomyšlením na to, jak každý, kdo přijde o práci je bičován a ponižován pracovnicemi v rámci jakéhosi zvráceného předplatitelského systému.

Vždyť pokud by každý z nás tyto astronomické částky měl na svém účtu a čerpal je podle toho, zda je nezaměstnaný, v penzi či nemocný, nebo potřebuje peníze na rekvalifikaci i když třeba ještě není nezaměstnaný, dosahoval by daleko většího a lepšího efektu.

Proč ten zbytný mezičlánek s úřednicemi, které vybaveny kulatými razítky ztrpčují život lidem, kteří hledají práci jsem nikdy nepochopil.

A samozřejmě další protikrizový krok, skončit s regulací nájemného.

Regulace nájemného

Právě regulace nájemného má největší dopad na migraci obyvatel, sužuje všechny, deformuje pracovní trh a již na něj doplácejí i sami ti co bydlí v regulovaném nájemném.

Nemohou vyrazit za prací protože nemají šanci si najít bydlení za stejnou cenu, jsou nuceni otročit častokrát za zlomek toho co by dostali jinde a jejich osud, zda se jejich panelák stane ghettem nebo vyhledávanou adresou není v jejich rukách, ale v rukách nevyzpytatelných úředníků, tedy i jim jsou upírána ty nejzákladnější práva, práva svobodně si zvolit místo pobytu.

Už jenom kvůli nim by se mělo jednou pro vždy skoncovat s tímto naprosto nesmyslným a nekoncepčním nařízením!

Nepotřebujeme miliardy, zadlužit se na další generace, stačí prostá ochota věci měnit.

Reklama