Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Energie z jádra, klimatické změny a otázky okolo

Nechci se zabývat klady či zápory jaderné energie, ale spíš nevyzpytatelností lidského jednání, které je natolik nevyzpytatelné, že je de facto předvídatelné.

Když padl silně zrezivělý sloup vysokého napětí u Bakova při řádění orkánu Emma byl to možná důvod k úšklebkům, či posměškům ve vztahu k majiteli této sítě ČEZ, který zanedbal údržbu.

Možná by bylo ale lepší zpozornět a zeptat se, pokud se tento gigant takto chová ke svému majetku, který je vidět a je denně na očích, jak se asi bude chovat k technologiím, které jsou před zraky normálního smrtelníka ukryty?

Možná bychom měli poděkovat našim jižním sousedům a hrstce aktivistů, kteří nedávají zapomenout na naše jaderné elektrárny a udržují veřejné mínění v ostražitosti.

Mráz běhá po zádech co by se stalo, kdyby se jádro ocitlo na okraji společenského zájmu, stejně jako sloupy vysokého napětí a stav jaderných reaktorů by se stal bezvýznamným terčem posměšků místních informovaných lidí.

Reklama

Nakolik jsou pravdivé informace ČEZu o jejich jaderných reaktorech, že používají bezproblémové technologie, pokud o svých sloupech vysokého napětí tvrdí, že díky použitým materiálům je jejich životnost padesát let, jen se nepředpokládalo, že v místě ukotvení bude koroze probíhat rychleji?

V kontextu že všichni před pádem sloupu o korozi věděli?

Nemůže podobná situace nastat i u jaderných reaktorů?

Víme vůbec někdo co se děje, či co by se mohlo dít za branami jaderných elektráren?

Naše osudy jsou v rukách nevyzpytatelného lidského jednání, které je natolik nevyzpytatelné, že je snadno předvídatelné.

Ostatně, pokud ČEZ v dobách, kdy hlásí rekordní zisky, rozděluje svému managementu rekordní odměny a vyplácí rekordní dividendy, padají sloupy vysokého napětí z prostého důvodu, zanedbané údržby, co se stane, pokud přijde útlum, či recese?

V rámci boje za udržení co nejvyšší výtěžnosti akcií rezignují na údržbu svého majetku?

Další otázka co se týče jádra, která je neméně naléhavá.

Jaké plány má ČEZ s jaderným odpadem? Jak a z čeho bude financovat případné uložiště? Nezůstane likvidace jaderného odpadu na nás, daňových poplatnících, abychom tak již poněkolikáté zaplatili za předraženou energii výměnou za astronomické zisky akcionářům této monopolní firmy?

To vše ve jménu jakýchsi vyšších zájmů?