Reklama
 
Blog | Miroslav Bartek

Byly volby tragédií na pravicové scéně nebo obrodným procesem?

Pokud se člověk začte do volebních komentářů, nabyde dojmu, že končí jedno období prosperity, za které se zasloužila tato vláda.
Mluví se o referendu, kterým dali občané najevo, že nechtějí pokračovat v reformách, již se našly i první oběti, především Julínek, kterého prý občané sestřelili kvůli poplatkům.
Jenže jako vždy, pravda je to poněkud zjednodušená.

Při posledních parlamentních volbách se dostala k moci ODS s koalicí dalších stran. Záměrně se vyhýbám výrazu pravicová vláda, i když vem to čert, kdo ví co znamená výraz pravicový.

REFORMA

ODS dostala důvěru v parlamentních volbách od voličů především kvůli tomu, že je přesvědčila o tom, že začne reformovat celou zem.

Že zreformují sociální, zdravotní, daňový systém a udělají penzijní reformu.

Divil jsem se lidem, kteří jim dali svůj hlas, protože již v minulosti toho naslibovali tolik, že snad jen největší idealista jim mohl sednout na lep.

Až moc často se přikrývali výmluvou, já za nic nemohl, to oni, koaliční partneři.

Jenže proč by měl občan volit politickou stranu, která nakonec opustí svůj volební program, aby prosadila a uvedla v praxi program koaliční strany?

Proč bych měl volit slabochy? Aby ho nereprezentovali?

Česko a EU

Troufám si tvrdit, že za raketovým růstem ekonomiky stojí jiné faktory, jen ne tyto podivné „reformy“ a že de facto Topolánkova reforma byla jen zoufalá touha něco udělat a nic nezměnit.

Voliče pasovat do role vlka a různé mafie, které participují na složitém a neefektivním daňovém systému do role kozla a samozřejmě kozla uchovat pro všechny své sponzory celého.

Reklama

Jsem přesvědčen, že daleko větší vliv na růst ekonomiky mělo naše provázání s Evropskou ekonomikou, tedy náš vstup do EU, proti kterému se ODS vždy stavěla a jejíž stěžejní myšlenka, tedy ideály volného pohybu osob, zboží a služeb jí byly vždy proti mysli.
Nehledě na své voliče, kteří jsou zpravidla proevropsky zaměření a populistické lamentování nad různými regulacemi, kterých bezesporu Klausova vláda v devadesátých letech vytvořila více, u nich bezesporu nepadala na úrodnou půdu, naopak často vzbuzovala nevoli.

Dalším výrazným faktorem, který nastartoval ekonomiku byla deregulace nájemného, výdobytek zavedený a podporovaným ekonomickými experty jako je například V.Klaus. Odvahu zrušit toto asociální omezení trhu kupodivu našla levicová ČSSD a je jen příznačné, že nyní, lidé z Topolánkova kabinetu chtějí tento, již tak zbytečně pomalý, proces ještě více zpomalit a úplně zablokovat.

A i když dotyčný ministr, který proti volnému trhu v nájemním bydlení bojuje, není z nejsilnější strany, má Topolánkovu podporu, ten za ním vždy stál a pokud se proti jeho návrhu neohradil, znamená to, že má jeho podporu.

Ostatně ani Topolánkova podpora lidem ze svého vládního týmu, kteří pro padesátikorunu na sociálních dávkách dokázali falšovat své příjmy určitě také pravicové voliče neoslnila.

Komunikace s veřejností

Arogance špiček ODS, které odmítaly komunikovat prostřednictvím novinářů s občany a spoléhaly na to, že zde není jiná strana, která by měla aureolu pravičáctví a zároveň měla možnost dostat se do parlamentu přinesla své ovoce.
Pravicoví voliči pronásledováni slogany, že pokud nedají hlas straně, která se dostane do parlamentu, tento hlas propadne, rovnou hodili flintu do žita a k volbám nešli.

Proč měl jít volit pravicově orientovaný volič?

Pokud všichni tvrdí, že jeho hlas propadne, jestliže ho neodevzdá favoritovi voleb, který se dostane na volitelné pozice? Jaký má výběr, pokud této myšlence uvěří?

Volit růžové levičáky nebo modré levičáky s populistickými pravicovými slogany?

Vždyť co se změní když vyhraje levice a bude mít v krajích hejtmany? Vyhází lidi co na svá místa přišli jen proto, že měli modré kamarády, místo nich přijdou ti kteří mají růžové. Předražené stavby silnic, které se při větším mrazu rozpadnou nebudou dělat firmy které mají blízko k ODS ale k ČSSD a budou se rozpadat stejně.

Změní se ještě něco? Patrně ne. Možná ještě ČSSD populisticky vyhodí miliardu za poplatky v nemocnicích.

Několik miliard ročně politici naporcují svým kamarádům při porcování medvěda a my valíme oči a stejně nic nemůžeme dělat.

Na koho byla zaměřena předvolební kampaň ODS?

Špičky ODS se navíc až moc zoufale zaměřily na to, aby přetáhly voliče ČSSD a podcenily svou voličskou základnu. Patrně je pasovala do pozice nemyslících idiotů, kteří jim odevzdají svůj hlas jen pro občasnou pravicovou rétoriku.

A tak, zatímco při parlamentních volbách nalákaly střední třídu na vidinu penzijní reformy, před krajskými a senátními volbami peníze, které byly v důchodovém systému vybrány navíc a mohly být použity alespoň pro start změn, rozdělili a svým voličům ukázali, že jejich předchozí sliby byly jen plané populistické žvásty.

A toto vše použili v předvolební kampani, tak aby ukázali svým voličům jací jsou tupci!

Je jenom logické, že český liberálně smýšlející občan reagoval jak reagoval. Vzdal to a věnoval se užitečnějším věcem. Čas jsou peníze. A neexistuje na této politické scéně strana, která by mu nabídla opravdovou alternativu k systému, který ODS budovala v 90tých letech a který je nereformovatelný a ulevila mu od jeho přehnaných daňových povinností.

Neexistuje nikdo na oficiální politické scéně, kdo by nabídl opravdu spravedlivý systém výběru daní, kdo by nabídl důchodovou reformu, kdo by reformoval sociální systém. Kdo by dal všem šanci k důstojnému životu v rámci liberálních myšlenek.

Existuje východisko?

Z každé situace existuje nějaké východisko, byť se zdá situace naprosto bezvýchodná. Dejme šanci stranám, které mají nula nula nic procent. Do parlamentu se nedostanou jen proto, že odmítají přijmout pomoc od lidí jako jsou Dalík nebo Škromach a tak nemají dost peněz na drahé billboardy či reklamní akce.

Tyto strany ale svými myšlenkami dokáží oslovit stabilní okruh lidí a pokud zhodnotíte jejich volební výsledky, výdaje na kampaň a počet získaných hlasů, dostanete se v porovnání s parlamentními stranami k neuvěřitelnému výsledku co se týče produktivity na vydané peníze na reklamu.

Je to alternativní politická scéna a není důvod se jí bát. Stejně jako alternativní kultura má své kouzlo, i alternativní politici ho mají. Navíc bychom si měli zvyknout na jedno. Politická strana není láska na celý život. Aby ekonomika byla zdravá, je třeba určité politické promiskuity a zkoušet i jiné nepoznané politiky.

Pokud pidi strany získají dostatek hlasů, aby dosáhly na příspěvek od státu, možná se brzy dočkáme změn,protože myšlenky jejich lídrů dokáží každou získanou korunu patřičně zhodnotit.

Zapomeňme na národní socialismus, zapomeňme na populismus, ODS není liberální ani pravicová strana.

Volme srdcem